Selectează o Pagină

Fiind o fire destul de inflamabila, aud de cand ma stiu: “trebuie sa-ti domini caracterul”, cat de general si grav poate suna asa ceva? Evident ca nu am scos nicio bagheta magica si nici o fraza incantata nu a functionat. Dupa multe incercari, ba cu fraze in gand, ba cu bratari care sa-mi aminteasca sa numar pana la 10 inainte sa raspund unei provocari, ba meditatii si inca cateva metode, am gasit cheia! Caracterul nu se domina prin asfixiere, adica daunele provocate de lucrurile nespuse, pot fi de o suta de ori mai grave decat cele provocate de un raspuns brusc cuiva care oricum il cauta. In principiu orice discutie in contradictoriu sau cearta, presupune o cale de a pica la un acord pana la urma. Te certi in momentul in care miza finala este sa te impaci, altfel nu are rost cearta. Daca o relatie, o situatie sau un subiect nu are cale de impacare armonioasa, cel mai sanatos este sa te indepartezi. Cand un conflict persista fara o concluzie favorabila gen: descarcat, eliberat, expus un punct de vedere, exprimare a unei frustrari dar care odata atins scopul, starea se imbunatateste, atunci este clar ca este vorba de un conflict doar de dragul conflictului. In acest caz, decizia cea mai sanatoasa este sa faci viraj prima la dreapta. Bineinteles, asta daca nu cumva doresti si tu acea stare de rau doar ca sa nu fie bine!

Asa ca, uite cum din putul experientei, am invatat sa ma retrag din stari care nu duc la nimic constructiv. Inclusiv cand lupti pentru dreptatea pe care simti sau crezi ca o ai, e suficient sa o expui, sa-ti exprimi punctul de vedere, mai mult de atat va fi oricum inutil pentru urechile care nu vor sa auda sau ochii care nu vor sa vada. Am invatat sa nu ma mai zbat sa dovedesc si sa conving pe nimeni de nimic, fiecare trebuie sa aiba aportul lui catre armonie si intelegere. Daca eu am gresit, incerc sa iti dovedesc ca am inteles si imi pare rau, dar fara disponibilitatea ta de a ierta si de a merge mai departe, orice miscare in plus este total inutila!

Imi vine in cap alta fraza faimoasa si iluminatoare pentru mine: “ajutorul necerut, nu este ajutor”!  Oho, de cate ori mi s-a intamplat sa ma intreb: “Doamne, cum poate iesi ceva urat din ajutorul oferit?” Si iata raspunsul! Ajutorul pentru a fi apreciat si considerat ca atare, trebuie sa fie cerut in mod expres. Altfel, chiar daca tu la modul cel mai intuitiv si frumos ai oferit ceva, dar beneficiarul nu era pregatit sa primeasca, iese prost!

Concluzie: Conflictul fara miza de pace, nu are rost, deci devine usor de evitat. Ajutorul trebuie dat dupa cererea expresa (disponibilitatea de a primi) a beneficiarului.

Spread the love